Wat zijn verplichtingen rond je administratie?

Als ondernemer heb je een aantal verplichtingen. Waaronder natuurlijk belasting betalen. In de administratie worden alle opbrengsten en kosten bijgehouden en dat is het startpunt om de omzetbelasting en inkomstenbelasting in te vullen. Wat zijn de verplichtingen bij een administratie:

Wat zijn verplichtingen rond je administratie?

Vier absolute verplichtingen

BTW (in de meeste gevallen)
Hiervoor heb je een BTW nummer van de belastingdienst nodig en om die te krijgen moet je weer ingeschreven staan bij de KVK. Klik hier voor meer informatie en inschrijven bij de KVK

Inkomstenbelasting
Dit is een jaarlijkse verplichting die best wel ingewikkeld is (en nog ingewikkelder kan worden…) De meeste ondernemers laten dit doen door een boekhouder of accountant.

Bewaartermijn
Een ondernemer is verplicht zijn administratie een aantal jaar te bewaren. Dit kan variëren tussen de 5 en 10 jaar.

In- en verkoopfacturen
Alle inkomsten en uitgaven moet je kunnen verklaren. Verkoopfacturen zijn je inkomsten en alle inkoopfacturen uitgaven. Met inkoopfacturen worden ook bonnetjes bedoeld.

Welke belastingen zijn er?

Omzetbelasting
Dit wordt ook wel de BTW aangifte genoemd. Per geleverde dienst of product kan een tarief van 0%, 9% of 21% gelden. Soms zijn bepaalde zaken of beroepsgroepen helemaal vrijgesteld van BTW. Ook verschilt het per beroepsgroep of je maandelijks, per kwartaal of jaarlijks je BTW aangifte moet doen. Op de BTW aangifte worden alle betaalde en ontvangen BTW bedragen genoteerd. En uiteindelijk komt hier een BTW bedrag uit wat moet worden betaald of wordt ontvangen.

Op de site van de belastingdienst kan je nog meer informatie vinden over de BTW.

Inkomstenbelasting
Dit is de jaarlijkse belasting die wordt geheven. De hoogte van je belasting hangt voor een groot deel af van hoeveel je hebt verdiend en je aftrekposten. In loondienst wordt tegenwoordig jouw salaris door je werkgever al opgegeven bij de belastingdienst. Als zelfstandige wordt dit niet automatisch geregeld. Je opbrengsten en kosten resulteren in een winst die je opgeeft bij de belasting. Vervolgens kan je als ondernemer bepaalde heffingskortingen en vrijstellingen toepassen, zoals bijvoorbeeld zelfstandigheidsaftrek, startersaftrek en MKB vrijstelling.

Op de site van de belastingdienst kan je nog meer informatie vinden over de aangifte inkomsten belasting voor ondernemers.

2. BIJHOUDEN ADMINISTRATIE

WORD GRATIS KLANT

MET HET GRATIS ABONNEMENT KAN JE ALLES ZELF DOEN. VAN FACTUUR TOT AANGIFTEN

KLIK HIER