Wat is goede boekhoudsoftware? 

CALQI BOEKHOUDSOFTWARE

Hoe werd het vaak gedaan?

De hele wereld is efficiënter aan het worden en ondergaat een digitale transitie. Zo ook de wereld van boekhouding. Enkele jaren had je twee keuzes:

1. Je deed de boekhouding zelf
Veel ondernemers die de boekhouding zelf doen twijfelen of alles wel helemaal juist is gedaan. Zeker bij de aangifte inkomstenbelasting zien wij vaak fouten en ook worden de fiscale voordelen niet goed toegepast. Als je hierbij de stress en de hoeveelheid tijd optelt, dan is het voor veel ondernemers gewoon niet verstandig om het helemaal zelf te doen.

2. Je gaf alles aan de boekhouder
Werken met een boekhouder neemt veel, zo niet alle, onzekerheid weg. Maar ook betekent het werken met een boekhouder nog steeds zelf factureren, bonnen bewaren en vaak ook nog Excel bijhouden met dit of dat. Ook ontbreekt het aan inzicht in de financiën bij een jaarlijkse of kwartaal overdracht aan de boekhouder.

Het kan nu ook anders

Tegenwoordig is er een derde manier bijgekomen en dat is samen met je boekhouder. Die mogelijkheid is niet ontstaan omdat boekhouden ineens makkelijk is geworden, maar door de komst van goede boekhoudsoftware en administratietools.

Goed, als je echt een cijfersyndroom hebt, laat dan zoveel mogelijk, zo niet alles, door je boekhouder doen. Anders vinden wij het voor veel ondernemers niet meer van deze tijd om niet zelf een deel te doen van de boekhouding.

Bij goede boekhoudsoftware kan je vaak op een eenvoudige manier de makkelijkere administratieve taken zelf doen. En gaat de boekhouder verder met de lastigere onderdelen.

Wat zijn verplichtingen rond je administratie?
Administratie wijzer
Wat is handig om bij te houden in je administratie?

Wat moet boekhoudsoftware kunnen?

Er zijn een aantal belangrijke taken die verplicht zijn bij het houden van een administratie. En die horen in goede boekhoudsoftware te zitten:

1. Facturatie
De facturen worden bijna altijd al door de ondernemer zelf gemaakt en verstuurd. Dus daar komt in principe geen taak bij. Eigenlijk wordt het juist makkelijker en professioneler met goede boekhoudsoftware. Veelal kunnen de facturen in jouw huisstijl direct vanuit de software naar de klant worden gestuurd. En zijn ze gelijk opgenomen als omzet in de boekhouding.

2. Bankmutaties
De zakelijke bankrekening wordt ingeladen in de boekhoudsoftware. Zo kunnen alle transacties op de juiste grootboekrekening worden gezet. Dit is voor veel ondernemers een nieuwe taak en vergt in het begin ook even begeleiding. Dit is het echte boekhouden. Voor de meeste ondernemers is dit na een paar keer redelijk duidelijk. Deels door begrip van de boekhoudregels en deels omdat de meeste mutaties terugkerend zijn en dus bekend is hoe deze de vorige keer zijn geboekt.

3. Financieeloverzicht
Alle facturen zijn de omzet. Door het boeken van de binnenkomende bedragen op de bank weten we welke factuur betaald is en welke nog open staat. Daarnaast zijn alle uitgaande bedragen van de bank op de juiste kostensoort gezet. Dus alle inkomsten en uitgave zijn in het systeem verwerkt. En daarmee is er een compleet financieel overzicht. Veel boekhoudprogramma’s hebben ook de mogelijkheid om een BTW overzicht te tonen, waarmee de aangifte omzetbelasting gelijk gedaan kan worden.

De bovenste drie zijn onmisbaar. Mist één van deze drie modules, dan kan de administratie niet efficiënt worden gedaan.

Wat is handig om ook te kunnen?

Andere functionaliteiten zijn nuttig om te hebben. Kijk goed wat jij nodig hebt en gebruikt als je de diverse boekhoudprogramma’s vergelijkt.

Klantenregistratie
Vaak zijn er terugkerende klanten en wil je ook allerlei contactgegevens bijhouden. Bijna alle boekhoudsoftware heeft een mogelijkheid om klanten bij te houden. Bij de meeste kan je dan ook je facturen direct vanuit het systeem naar de klant versturen.

Offerte
Soms gaat er aan een opdracht een offerte aan vooraf. In het geval dat voor jou ook van toepassing is, kijk dan goed of dit in de boekhoudsoftware kan. Ideaal gezien kan je de offerte simpel omzetten tot opdracht of factuur.

Artikelen
Deze module is essentieel bij ondernemers die echt producten inkopen en gebruiken of doorverkopen bij klanten. Maar ook zijn artikelen zeer nuttig bij standaard terugkerende diensten.

Urenregistratie
Het bijhouden van uren geeft echt inzicht in de werkzaamheden. Zowel voor jezelf, maar ook nuttig in de facturen naar de klant toe. Voor startende en kleinere ondernemers kan een goede urenregistratie betekenen dat ze kunnen aantonen dat ze gebruik mogen maken van allerlei fiscale voordelen.

Inkoopfacturen
Het bewaren van bonnetjes is toch wel de grootste frustratie van veel ondernemers. Door bonnetjes te kunnen inscannen en aan de administratie te koppelen, wordt het een stuk minder stressen. Sommige boekhoudprogramma’s koppelen de bon ook direct aan de banktransactie.

4. WAAROM MET EEN BOEKHOUDER?
6. BELASTING

WORD GRATIS KLANT

MET HET GRATIS ABONNEMENT KAN JE ALLES ZELF DOEN. VAN FACTUUR TOT AANGIFTEN

KLIK HIER