Wat is handig om bij te houden?

Wat is handig om bij te houden in je administratie?

Kilometerregistratie

Er zijn twee manieren om je auto te gebruiken in de ondernemen. De auto op de zaak en een privé auto zakelijk gebruiken. We leggen beide situaties uit:

1. De auto is onderdeel van het bedrijf. Zakelijk aangeschaft of via een lease constructie. In deze situatie hoef je in de regel geen kilometerregistratie bij te houden, omdat je bijtelling betaalt. Tenzij je wilt bewijzen dat je geen bijtelling hoeft te betalen. Daarvoor moet je minder dan 500 kilometer privé rijden per jaar.

Toch loont het soms wel om toch een kilometerregistratie bij te houden. Je dient namelijk een deel BTW te betalen voor het privé gebruik van de zakelijke auto. Als je geen registratie hebt, dan is dat percentage 2,7% of 1,5% van de cataloguswaarde. En bij een registratie kan je in plaats van dit percentage de werkelijke kosten opvoeren. Het gebeurt regelmatig dat de werkelijke kosten lager zijn. En daarmee de te betalen BTW.

2. De auto is privé en sommige kilometers worden zakelijk gedeclareerd. En voor de gedeclareerde kilometers is het verplicht om een kilometerregistratie bij te houden. Deze kilometers kunnen voor 0,19 cent per kilometer als kosten worden opgevoerd. De fiscus hanteert strenge regels voor het bijhouden van de kilometers.

Bij een privé auto die zakelijk gebruikt wordt, is er ook nog een financieel voordeel te halen met de BTW. Het is namelijk verstandig om de begin- en eindstand van de auto te noteren per jaar. Want dan kan een deel van de BTW over alle autokosten worden teruggevraagd.


Urenregistratie

Het bijhouden van je uren is om twee redenen verstandig. Zeker voor starters!

1. Vanwege het urencriterium. Dat betekent dat je meer dan 1.225 uur aan je onderneming moet besteden om voor de belastingdienst als ondernemer gezien te worden. En boven dit urencriterium kan je gebruik maken van diverse fiscale voordelen. Bepaalde werkzaamheden voor je onderneming vragen veel tijd, zijn niet declarabel, maar tellen wel voor het urencriterium. Houd dat dus goed bij.

2. Het geeft inzicht in de werkelijke tijdbesteding. Veel ondernemers kunnen een opdracht aannemen voor een afgesproken prijs. Maar door bij te houden hoeveel tijd dit werkelijk kost, controleer je pas echt of het een juiste prijsstelling is. Dus kan je de prijs in de toekomst aanpassen of kom je tot de ontdekking dat je sommige taken helemaal niet zelf moet doen!

1. VERPLICHTINGEN
3. ADMINISTRATIE OPZETTEN

WORD GRATIS KLANT

MET HET GRATIS ABONNEMENT KAN JE ALLES ZELF DOEN. VAN FACTUUR TOT AANGIFTEN

KLIK HIER