Hoe moet je een administratie opzetten?

HOE MOET JE EEN ADMINISTRATIE OPZETTEN?

Je administratie opzetten in 7 stappen:

Wat is handig om bij te houden in je administratie?
Wat is handig om bij te houden in je administratie?

1. Bepaal hoe je de administratie wilt doen
Wil je de administratie zelf of samen doen? Of misschien helemaal uitbesteden? Weet je het niet? Gebruik dan onze Administratiekiezer

2. Open een nieuwe bankrekening
Probeer zakelijke en privé transacties zoveel mogelijk gescheiden te houden. Kies voor de extra bankrekening een bank uit waar je het beste gevoel bij hebt. En kijk naar kosten en gemak.

Wat zijn verplichtingen rond je administratie?
Wat zijn verplichtingen rond je administratie?

3. Zorg dat je weet welke BTW eisen er zijn
Er zijn verschillende tarieven voor bepaalde werkzaamheden. Sommige beroepsgroepen zijn helemaal vrij van BTW. Maar er zijn ook verschillen in de frequentie van aangiften.

Hoe moet je een administratie opzetten?
Hoe moet je een administratie opzetten?

4. Maak een factuur die aan alle wettelijke eisen voldoet
Er zijn eisen wat er op een factuur moet komen. Maar ook moet je zorgen dat de factuurnummers opvolgend zijn. Het mooiste is om gelijk een factuur te hebben in jouw huisstijl.

5. Begin direct met urenregistratie
Het is slim om je tijdbesteding goed bij te houden. Vaak wordt het ook door je klanten gewaardeerd als de uren kan onderbouwen. Voor starters en kleinere onderneming is een urenregistratie essentieel om te laten zijn dat je aan het      urencriterium voldoet.

6. Zorg voor een goede kilometerregistratie
Of je nu een zakelijke auto hebt of een privé auto zakelijk rijdt, in beide gevallen is het handig om bij te houden. In het ene geval ben je verplicht en in het andere geval kan je er een financieel voordeel mee halen.

7. Houd je inkoopfacturen handig bij
Alleen kosten waar je de inkoopfacturen van hebt zijn aftrekbaar. Met inkoopfacturen bedoelen wij ook alle bonnetjes. Zorg dat je een goede manier vindt om dit te bewaren. Het liefst digitaal. Voorkom de situatie dat het onoverzichtelijk wordt.

Verplichtingen rond BTW en de facturen

Zorg dat je goed uitzoekt welke BTW regels voor jouw vak en jouw diensten de vereisten zijn. Ook bij facturen die je verstuurd en ook ontvangt.

  • Voor de meeste ondernemers dient de BTW aangifte per kwartaal gedaan te worden.
  • BTW verplichtingen kunnen per product verschillen.
  • De wettelijke eisen rond een factuur die je verstuurt zijn voor iedereen hetzelfde.
  • Let goed op bij facturen uit het buitenland. Daar gelden andere BTW regels voor.

Urencriterium

Het urencriterium is belangrijk voor jezelf om inzichtelijk te hebben, maar net zo belangrijk voor de belasting. Als je namelijk genoeg uren in je bedrijf investeert, dan word je ook fiscaal gezien als ondernemer en daarmee krijg je de mogelijkheid om allerlei fiscale voordelen toe te passen.

Kilometers

Kilometers bijhouden is altijd handig en soms zelfs verplicht. In het geval je de bijtelling accepteert bij een zakelijke auto of privé kilometers declareert, dan kan je door het bijhouden van een kilometer registratie een enorme besparing in de BTW krijgen.

Inkoopfacturen

Je moet alles wat je opvoert aan kosten kunnen onderbouwen. Dus dat geldt voor je uren, je kilometers, maar zeker voor alle inkoopbonnen. Dus bewaar die op een makkelijke manier zodat het niet veel werk kost, geen stress oplevert en bij een controle wel snel is op te zoeken.

2. BIJHOUDEN ADMINISTRATIE
4. WAAROM MET EEN BOEKHOUDER?

WORD GRATIS KLANT

MET HET GRATIS ABONNEMENT KAN JE ALLES ZELF DOEN. VAN FACTUUR TOT AANGIFTEN

KLIK HIER